Beta-hydroksykwasy (kwasy BHA)

Powrót do listy artykułów

Beta-hydroksykwasy (kwasy BHA)

2010-05-20

Kwasy organiczne, wykorzystywane w kosmetyce od 1995 roku. Zmniejszają przyleganie komórek warstwy rogowej naskórka, działają złuszczająco (keratolitycznie), dzięki czemu odblokowują ujścia gruczołów łojowych i ułatwiają usuwanie martwych komórek naskórka. Zapobiegają w ten sposób tworzeniu zapalnych zmian trądzikowych. Mają również pewne działanie antybakteryjne. Głównym przedstawicielem beta-hydoksykwasów jest kwas salicylowy, który w niskich stężeniach - 0,2% wykorzystywany jest w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej, a w wyższych 5-10% wykazuje silne działanie złuszczające i jest stosowany np. w leczeniu łuszczycy. 

Tylko w kosmetykach Iwostin

Woda termalna
z Iwonicza

Badania dowodzą, że woda termalna pozytywnie wpływa na odporność i elastyczność naskórka oraz ma wyjątkowe właściwości gojące. 

więcej