Kwas salicylowy

Powrót do listy artykułów

Kwas salicylowy

2010-05-20

Jeden z głównych beta-hydroksykwasów otrzymywany z kory wierzby. Reguluje odnowę komórkową skóry, działa złuszczająco, poprzez rozluźnianie połączeń międzykomórkowych, usuwając zbędne warstwy zrogowaciałych komórek naskórka. Ma również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, sprzyja procesowi gojenia się zmian zapalnych. Jest rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu ma zdolność przenikania przez warstwę łojową (sebum).
W niskich stężeniach - 0,2% wykorzystywany jest w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej, a w wyższych 5-10% wykazuje silne działanie złuszczające i stosowany jest np. w leczeniu łuszczycy. 

Get the Flash Player to see this player.

Tylko w kosmetykach Iwostin

Woda termalna
z Iwonicza

Badania dowodzą, że woda termalna pozytywnie wpływa na odporność i elastyczność naskórka oraz ma wyjątkowe właściwości gojące. 

więcej