Olejek z drzewa herbacianego

Powrót do listy artykułów

Olejek z drzewa herbacianego

2010-05-20

Otrzymywany jest głównie z gałązek szczytowych rośliny Melaleuca alternifonia Cheel (Myrtaceae), potocznie nazywanego drzewkiem herbacianym. Zawiera ponad 90 związków bakteriobójczych: mono- i sekswiterpenów, alkoholi terpentynowych. Wykazuje działanie antyseptyczne. Olejek z drzewa herbacianego nazywany jest olejkiem “inteligentnym”, gdyż likwidując drobnoustroje chorobotwórcze, nie szkodzi przyjaznej florze bakteryjnej skóry. Ma bardzo silne właściwości odkażające, przeciwzapalne i przyśpieszające gojenie ran, przy czym nie drażni skóry i nie powoduje uczuleń. Łatwo przenika przez zewnętrzną powłokę skóry i pozostaje w niej głęboko do 3 tygodni. Ogranicza powstawanie nowych wykwitów poprzez normalizację pracy gruczołów łojowych. Dobrze nawilża i dezynfekuje skórę.

Get the Flash Player to see this player.

Tylko w kosmetykach Iwostin

Woda termalna
z Iwonicza

Badania dowodzą, że woda termalna pozytywnie wpływa na odporność i elastyczność naskórka oraz ma wyjątkowe właściwości gojące. 

więcej