Pantenol

Powrót do listy artykułów

Pantenol

2010-05-20

Naturalny prekursor witaminy B5 (kwasu pantotenowego), obecnej w każdej żywej tkance. Sama witamina B5 nie przenika przez warstwę rogowa naskórka i dlatego w preparatach zewnętrznych jest stosowana w postaci prowitaminy D-pantenolu. (literka "D" oznacza odmianę izomeryczną. Pantenol występuje w postaci dwóch odmian izomerycznych D- i L- ale tylko D- jest aktywna biologicznie) Pantenol doskonale przenika przez naskórek i dociera do głębokich warstw skóry właściwej. Prowitamina B5 działa jako czynnik nawilżający i zatrzymujący ucieczkę wilgoci. Dodatkowo pełni funkcje strukturalne. Jest silnie działającym stymulatorem wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej. Pantenol stosowany na skórę przyśpiesza syntezę lipidów i białek. Łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane substancjami podrażniającymi. Stymuluje podziały komórek naskórka, przyspieszając procesy gojenia mikro- i makrouszkodzeń naskórka, wywołanych przez czynniki mechaniczne, jak również oparzenia słoneczne i choroby skóry.

Get the Flash Player to see this player.

Tylko w kosmetykach Iwostin

Woda termalna
z Iwonicza

Badania dowodzą, że woda termalna pozytywnie wpływa na odporność i elastyczność naskórka oraz ma wyjątkowe właściwości gojące. 

więcej