Witamina E (tokoferol)

Powrót do listy artykułów

Witamina E (tokoferol)

2010-05-20

Ma działanie fotoprotekcyjne i przeciwzapalne. Regeneruje barierę lipidową. Łatwo wbudowuje się w struktury błony komórkowej i lipidów cementu międzykomórkowego naskórka, pełniąc role naturalnego czynnika przeciwrodnikowego. Jest doskonałym inhibitorem wolnych rodników i antyutleniaczem. Niedobór witaminy E w skórze powoduje, że brakuje „wychwytywacza” wolnych rodników, które uszkadzają wiele mechanizmów komórkowych i powodują starzenie się skóry. Wolne rodniki są to aktywne cząsteczki tlenu, które atakują większość składników żywych tkanek. Cząsteczka witaminy E reaguje z wolnymi rodnikami i przekształca je w obojętne, niegroźne substancje. Podczas tego procesu sama witamina E traci swoją aktywność i dopiero dzięki reakcji z kwasem askorbinowym zostaje odtworzona aktywna postać tokoferolu. Dodatkowo witamina E pobudza w organizmie produkcję substancji przeciwzakrzepowych oraz współdziałając z witaminami C i A, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. 

Get the Flash Player to see this player.

Tylko w kosmetykach Iwostin

Woda termalna
z Iwonicza

Badania dowodzą, że woda termalna pozytywnie wpływa na odporność i elastyczność naskórka oraz ma wyjątkowe właściwości gojące. 

więcej