Olej migdałowy

Olej migdałowy

Należy do najstarszych olejów kosmetycznych. Otrzymywany jest z nasion migdała zwyczajnego (Amygdalus communis). Główne substancje czynne to glicerydy kwasu oleinowego i linolowego. Ze względu na specyficzną budowę mają one szczególnie silną zdolność zmiękczania naskórka i wzmacniania lipidowej bariery ochronnej skóry. Istotna jest tu wysoka zawartość kwasu linolowego, odgrywającego ważną role w funkcjonowaniu cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Olej z migdałów, ze względu na swe właściwości natłuszczające, zmiękczające i wygładzające, jest używany do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień.

Get the Flash Player to see this player.

Tylko w kosmetykach Iwostin

Woda termalna
z Iwonicza

Badania dowodzą, że woda termalna pozytywnie wpływa na odporność i elastyczność naskórka oraz ma wyjątkowe właściwości gojące. 

więcej